Projektet för vattenrening i Kambodja

Projektet som Scanlog stödjer i Kambodja säljer lokalt tillverkade keramiska vattenfilter. Med ett filter i sitt hem behöver familjer inte längre koka vatten för att göra det säkert att dricka. Detta minskar luftföroreningar inomhus från vedeldning och minskar trycket på Kambodjas utsatta skogar. Detta gör en stor skillnad för dem som behöver det mest.

I Kambodja kokar majoriteten av befolkningen vatten för att göra det säkert att dricka på vedspisar, medan många inte använder någon form av behandling alls. Röken som detta avger kan ha mycket skadliga effekter på andningshälsan särskilt hos kvinnor och barn; att dricka orenat vatten kan leda till sjukdomar, särskilt bland små barn.

Proeurn Sroy (61), 17 december 2018. ”Jag bestämde mig för att köpa Super Tunsai eftersom det är mycket bekvämt och sparar pengar. Tidigare köpte min familj vatten från leverantörer för 3 000 Riel för en tjugolitersflaska, tillräckligt för bara två eller tre dagar. Det betydde att jag behövde spendera minst 30 000 Riel per månad för att köpa rent vatten som vi egentligen själva kan filtrera hemma. Jag kan alltså spara upp till 924 000 Riel på tre år med hjälp av Super Tunsai. Med dessa pengar kan jag köpa vad jag vill till min familj. Detta är det främsta skälet som uppmuntrar mig att köpa Super Tunsai som en gåva till vår hälsa och en bättre levnadsstandard ”

Projektet säljer keramiska vattenfilter till familjer över hela Kambodja. När vattnet har passerat genom det keramiska filtret lagras det rena vattnet i en plastbehållare, vilket ger säkert dricksvatten direkt ur kranen. Filtren produceras på en specialbyggd fabrik i Kambodja som ger sysselsättningsmöjligheter för lokalbefolkningen. Filtren har ett antal finansieringsalternativ med låg ränta och många säljs till icke-statliga organisationer som erbjuder dem till ett subventionerat pris.

Den enkla men mycket effektiva tekniken i projektet hjälper tusentals kambodjaner att få tillgång till rent vatten, vilket leder till ett antal ytterligare fördelar. Eftersom inomhusrök minskas, förbättras andningshälsan medan rent dricksvatten är en viktig komponent för att bekämpa diarrésjukdomar. Den allmänna folkhälsan förbättras vilket bidrar till att stimulera ekonomisk aktivitet. Med det minskade behovet av vedbränsle spenderar familjer mindre tid på att samla ved och mindre pengar på att köpa det, vilket frigör sina resurser för andra aktiviteter. Mindre tryck läggs därför på Kambodjas sårbara skogar.

Gold Standard registreringsnummer GS1020.